Istra - regija kulture

Pretražite filmske lokacije u Istri

Istra je tijekom čitave svoje prebogate povijesti bila je mjesto dodira i prožimanja mnogih naroda i njihovih kultura. Liburni, Histri, Grci, Kelti, Rimljani, Ostrogoti, Bizantinci, Langobardi, Hrvati, Franci, Mlečani, Austrijanci, Talijani, Slovenci svojom su prisutnošću, običajima, radom, ostavili trag kojeg današnji stanovnici Istre nastoje sačuvati, oplemeniti i osuvremeniti.

Bogata prapovijesna nalazišta (Šandalja, Romauldova spilja...) koja svjedoče o naseljavanju prvih stanovnika, histarske gradine iz brončanog razdoblja (Nesactium, Monkodonja...); antički rimski spomenici (amfiteatar Arena, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, ostaci brojnih rimskih vila...); kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču iz 6. stoljeća, uvršten u UNESCO-ovu listu zaštićene kulturne baštine; druga vrijedna sakralna baština kao što su srednjovjekovne crkvice oslikane freskama (Sv. Barnabe u  Vižinadi, Sv. Foške u Batvačima, Sv. Martina u Lovreču, Sv. Margarete  pokraj Vodnjana), posebno čuveni dragulj srednjevjekovnog zidnog slikarstva Ples Mrtvaca u crkvici Sv. Marije na Škrilinah pokraj Berma, najveća istarska crkva Sv. Blaža u Vodnjanu sa zbirkom sakralne umjetnosti koja sadrži 730 djela i predmeta iz razdoblja 5. do 19. stoljeća i sačuvanim mumificiranim tijelima nekoliko svetaca; ostaci glagoljaškog utjecaja u srednjovjekovnoj umjetnosti i pismenosti; srednjovjekovni kašteli i utvrde u Dvigradu, Svetvinčentu, Pazinu, Puli, Momjanu, Pietra Pelosa pokraj Buzeta; povijesne gradske jezgre gradića u istarskoj unutrašnjosti i na obali; brojne austrijske fortifikacije iz 19. stoljeća u okolici Pule; talijanska arhitektura između dva svjetska rata sa rudarskim naseljem Rašom - zasebnom urbanističkom cjelinom; prepoznatljiva tradicionalna ruralna arhitektura sa suhozidima i kažunima - jedinstvenim kamenim poljskim kućicama kružnog oblika, tek su dio bogate kulturne baštine i obrisi ostataka osebujne prošlosti Terre Magice kako Istru, često, mnogi nazivaju.

Raznolikost, veličina i bogatstvo nalaza  preduvjet su za mnogo puta dokazan uspješan rad niza institucija. Arheološki muzej Istre Pula, Povijesni muzej Istre Pula, Etnografski muzej Istre Pazin, Zavičajni muzeji  u Umagu, Poreču, Rovinju, Labinu, Buzetu i Pazinu u suradnji sa Konzervatorskim odjelom - Uprave za zaštitu kulturne baštine, svojim stručnim i predanim radom sačuvali su ovo jedinstveno spomeničko i civilizacijsko bogatstvo za dolazeće naraštaje.

Očuvanjem tradicijskih vrijednosti koje također svjedoče o multikulturalnosti i tolerantnosti ovog prostora i njegovih stanovnika, koji su stoljećima dolazili i odlazili ostavljajući znak za sobom, manifestacijama koje su ujedno i druženja na kojima se i dalje čuva domaća "rič" ili "il nostro dialetto" (Smotra narodne glazbe i plesa Istre, susreti svirača na dijatonskim harmonikama, bajsevima, sopilama i mihu, folklornim susretima...), bave se mnoge udruge ljudi dobre volje i neiscrpne ljubavi prema zavičaju. Posebna specifičnost istarske narodne tradicije karakterističan je način sviranja i pjevanja poznat kao petotonska istarska ljestvica te brojni, još uvijek u uporabi, tradicionalni istarski dijalekti.

Tradicija je i inspiracija mnogim umjetnicima koji  je pamte, istražuju i oblikuju na suvremen način. Njihova glazba, pisana riječ, likovni i scenski izraz svjedoče  kako zavičajne vrijednosti mogu biti i jesu univerzalne i trajne, kako se umjetnik današnjice može vrlo uspješno  identificirati sa svojim korijenima i u doba sveprisutne globalizacije te stvarati nove i jedinstvene kulturne vrijednosti. Na tom je tragu i izložbena djelatnost brojnih galerija koje su svojim projektima afirmirale  mnoge likovne umjetnike koji  izložbama i nagradama u zemlji i van nje  potvrđuju značaj slike, kipa, instalacije, performansa u Istri i za Istru. Poznata je likovna izložba koja se svakog ljeta održava na otvorenom, u rovinjskoj ulici Grisia.

Književne manifestacije u spomen Mati Baloti, Antonu Šoljanu i Fulviu Tomizzi, Dani eseja u Puli, Susret izdavača Put u središte zemlje u Pazinu, Sabor čakavskog pjesništva u Žminju, Verši na šterni u Vižinadi i Međunarodni natječaj za dijalektalnu poeziju Histria u Grožnjanu, nagrade za književno i prevodilačko djelo o Istri, stvaranje Istarske enciklopedije, mnoštvo znanstvenih skupova  i iznimno bogata izdavačka djelatnost nadopunjuju bogatu paletu kulturnog stvaralaštva i susretanja u Istri.

Izvan granica Istre poznate su kulturne manifestacije poput festivala Istraetnojazz,  Sajma knjige u Puli, međunarodnog orguljaškog festivala Organum histriae, Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Savinčentu, Mediteranskog kiparskog simpozija u Labinu, međunarodnih kazališnih festivala PUF i MKMF u Puli i Zlatnog lava u Umagu, Festivala rane glazbe u Dvigradu. Redovito se održavaju i koncerti u Eufrazijani u Poreču, susreti zborova Naš kanat je lip, Mundial fotofestival u Rovinju, Susret harmonikaša u Puli, Annale u Poreču i mnoga druga kulturna događanja.

Istra je mjesto održavanja dvaju najznačajnijih filmskih festivala u zemlji, Motovun film festivala koji se održava na trgovima i ulicama Motovuna, srednjovjekovnog utvrđenog gradića na brežuljku pored rijeke Mirne i Pula film festivala sa rimskim amfiteatrom Arenom, najvećom pozornicom na otvorenom. Arena je ujedno prostor ljetnih održavanja brojnih koncerata najvećih svjetskih zvijezda klasične i pop glazbe kao što su Sting, Zucchero, James Brown, Placido Domingo i dr. Sve te manifestacije izvrstan su razlog da se Istra posjeti i uživa i u njenoj kulturi.

Želja je Istarske županije da se kultura u Istri dalje razvija i mijenja te da potvrdimo kako smo regija kulture na ponos i spomen Zvane Črnje, Andree Antica di Montona, Luigija Dallapiccole, Slavka Zlatića, Fulvia Tomizze, Mate Balote, Antonia Smareglie, Matije Vlačića Ilirika, Carlotte Grisi, Giuseppine Martinuzzi i svih onih spomenutih i nespomenutih koji su stvarali kulturu i znanje kao i onih koji danas umjetničkim, znanstvenim  i kulturnim radom stvaraju ozračje tolerancije, razumijevanja, prihvaćanja različitosti toliko potrebnih  našoj regiji i svima u svijetu.

 

preuzeto sa: www.istra-istria.hr