Novosti

Pretražite filmske lokacije u Istri

18193417 1261313963987210 5286498276972061330 o

U suradnji s Istarskom kulturnog agencijom i Istarskom filmskom komisijom, ETNOFILm prvi je dan festivala posvetio projekcijama filmova lokalnih autora te uratcima snimljenima na području Istre. Običaji, vjerovanja, krajolik, momenti prošlosti,  dio su četiri priče su prikazane prvog dana festivala.

Program je započeo filmom Dragan Hunt, u režiji Alesandre Tatić i Eluned Zoe Aiano, produkciji Etnografskog muzeja Istre. Film istražuje sukobe prirode i industrije, tradicije i moderniteta, kroz fokus na glavu obitelji Marković, Dragana: rudara danju, lovca na zmajeve noću. Premijerno je prikazan film "Kontraband" Viviane Brkarić koji prikazuje priču o „kontrabandu” – krijumčarenju – koju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo vidjelo priliku za preživljavanje švercanjem robe iz bescarinske zone u Kvarnerskoj provinciji.

Nakon službenog otvaranja Festivala prikazana su još dva filma - kratki dokumentarni film "Od Kršana do Peroja" autora Igora Bezinovića. Film je nadahnut „Istarskim bordelom muza” Drage Orlića, veselim štivom izniklim iz narodnih korijena. Nakon njega prikazan je film "Je letrika ubila štrige?" Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić. Riječ o dokumentarno-igranoj formi u kojoj kazivači iz svih dijelova Istre na autentičnom jeziku vode gledatelja u svijet mašte, u jednu manje poznatu, mističnu stranu poluotoka. Nakon projekcija filmova održane su diskusije sa autorima.