Novosti

Pretražite filmske lokacije u Istri

RESIZED Mala Učka Scenograf Damir Gabelica redatelj Veljko Bulajić producent Tomislav Žaja

Od 10. - 13. listopada 2016. započele su u Istri pripreme za snimanje novog filma Veljka Bulajića „Bijeg do mora“ u produkciji Gral Filma.

Veljko Bulajić višestruko je nagrađivan redatelj u zemlji i inozemstvu, a nedavno mu je u okviru Festivala jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu uručeno priznanje "SEE filmska legenda.

Film „Bijeg do mora“ međunarodna je koprodukcija Hrvatske i Crne Gore, a u tijeku su pregovori o sudjelovanju Makedonije i Slovenije. Pripreme će trajati do kraja godine, a snimanje se planira početkom 2017. godine. Suradnju na razvoju scenarija potpisuje istarski publicist Milan Rakovac, a u filmu će igrati glumci iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.

Radnja filma prati njemačkog vojnika koji je protiv svoje volje mobiliziran i bačen na ratište, u ovom slučaju tadašnju Jugoslaviju. Glavni lik u filmu preko cijele Istre bježi od partizana koji ga žele ubiti, te se pritom zaljubljuje u Hrvaticu koja je u ratu ostala udovica.

U tijeku je pregled i izbor detaljnih lokacija za snimanje u kojemu će biti prikazani najzanimljiviji pejzaži i povijesni objekti, ambijenti sela i gradova, obale mora i unutrašnjosti Istre. Elaboracija scenarija i lokacija za snimanje filma uključuje izbor nekoliko karakterističnih sela u Istri u kojima se događa radnja filma (s manjim, ali nužnim scenografskim adaptacijama), izbor nekoliko različitih krajolika u kojima će se odvijati radnja filma, raznolikih pejzaža kao pasaža u filmu, gradova u daljini, te ambijenta grada na moru u kojem je smješten dio radnje u današnje vrijeme (aerodrom, centar grada, hotel...). Najveći dio filma snimati će se u Istri, a radnja se dijeli na razdoblje Drugog svjetskog rata i današnje vrijeme.

Pružanjem niza servisnih usluga na terenu; od prijedloga lokacija do kontakata s lokalnim stanovništvom, gospodarstvenicima i pružateljima usluga uključila se od samog početka i Istarska filmska komisija, koja je prepoznala promotivni i gospodarski potencijal filma za Istarsku županiju. Vjeru u uspjeh ovog filma iskazali su, podrškom filmu Veljka Bulajića, i Istarska županija - Regione Istriana te Turistička zajednica Istarske županije. Financijsku potporu filmu dodijelio je HAVC-Hrvatski audiovizualni centar iznosom od 4,2 milijuna kuna. U realizaciji filma bit će angažirani i brojni suradnici iz Istre.

Premijera filma zakazana je za kraj 2017. godine.

Foto: Stanko Herceg