Novosti

Pretražite filmske lokacije u Istri

12. srpnja 2016. je u Galeriji C8 upriličeno otvorenje izložbe  „PAŽNJA…snima se u Istri!“ čiji koncept je Istarska filmska komisija-Istria Film Commission razvila u suradnji s filmologom Danijelom Rafaelićem te posvetila izložbu filmovima snimanim u Istri od sredine prošlog stoljeća do danas. Izložba daje kratak pregled filmskih ostvarenja u kojima je Istra scenografski ili tematski odigrala važnu ulogu. Duplirajući Divlji zapad, norveške fjordove, ruski front, Provansu, Rim ili Siciliju, dokazala je da je dorasla raznim filmskim žanrovima zahvaljujući bogatstvu svojim lokaliteta. Želja IFK je ovom izložbom pulskoj publici ponovno otvoriti nostalgičan prozor u prošlost filma na ovim prostorima koja je bila vrijedna pamćenja.

U petak, 15. srpnja 2016. s početkom u 17.00 u Velikoj dvorani HGK održana je zanimljiva prezentacija posvećena grupnom financiranju filmskih projekata tzv. Crowdfundingu u sklopu PULA PROfessional programa Pula Film Festivala. IFK je angažiranjem domaćih stručnjaka željela staviti naglasak na "alternativne" mogućnosti financiranja filmsih projekata, pa je tako Hrvoje Hafner, poznavatelj grupnog financiranja dao pregled grupnog financiranja filmskih projekata, splitska redateljica Bruna Bajić predstavila svoj dokumentarni film Modri kavez koji je uspješno financirala uz pomoć međunarodne publike. Jelena Androić, direktorica Liburnia Film Festivala, ispričala je njihova iskustva organizacije i provođenja kampanje za financiranje nagrade publike.

Prezentacijom su otvorena pitanja o tome može li publika financirati filmove i da li je ovaj inovativan mode grupnog financiranja prilika i odgovor na krizu tradicionalnih modela financiranja.
Foto: Srećko Niketić, Matija Šćulac i Slaven Radolović (63. Pula Film Festival)