Novosti

Pretražite filmske lokacije u Istri

18209413 1263201923798414 5528656330023814146 o

U subotu 29. travnja 2017. u sklopu 9. ETNOFILm festivala u Rovinju realizirana je Radionica nezavisnog filmskog stvaralaštva u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom.

Redateljica Vanja Miljak je sa sudionicima, na primjeru svog filma prvijenca "Istra Bitter" objasnila proces realizacije filma, od trenutka rađanja ideje do krajnjeg proizvoda. Autorica je objasnila će kako se relativno malim sredstvima može ispričati priča, dala je uvid u pripremu scenarija i predstavila storyboard, njegov razvoj kroz scenografiju i kostime. Polaznici radionice imali su priliku i odgledati kratki film Istra Bitter na temelju kojeg je autorica detaljno predstavila problematike sa kojima se susretala prilikom njegovog nastanka.

Radionicu je zaključila gošća predavačica, etnologinja Etnografskog muzeja Istre Ivona Orlić. Ona je svojim primjerom donijela kontrastni pogled na proces nastanka filma kojeg je doživjela kroz ulogu istraživačice prilikom snimanja filma "Bijeg od mora" redatelja Veljka Bulajića.

 17021856_1644961409140832_2398205070452794817_n.jpg

Snimanje međunarodne koprodukcije igranog filma „Bijeg do mora“, renomiranog redatelja Veljka Bulajića, započelo je 2. ožujka 2017. godine u Rovinju. Film će se snimati na brojnim lokacijama u Istri, a snimanje će trajati do 31. ožujka 2017. kada se filmska ekipa seli u Gorski kotar, a nakon toga u Crnu Goru.

Lokacije u Istri obuhvaćene snimanjem su: Rovinj, Bale, Pula, Zračna luka Pula, Most Floričići - Pićan, Kršan, Kalvarija - Paz itd.

Istarska filmska komisija - Istria Film Commission je uz podršku Istarske Županije organizirala pripremne radnje te uspostavila suradnju sa brojnim lokalnim dionicima - predstavnicima JLS-ova, javnim ustanovama, udrugama i organizacijama, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji: Grad Rovinj, Grad Pula, Grad Labin, Općina Bale, Općina Pićan, Općina Kršan, Općina Cerovlje, Policijska uprava istarska, Županijska uprava za ceste Istarske županije, Zračna luka Pula, JU Kamenjak, Labin Art Express XXI, Pučko otvoreno učilište Rovinj, Etnografski muzej Istre, Zbor Praksa). Na filmu će sudjelovati brojni statisti iz Istre,

Filmsku ekipu, uz redatelja Veljka Bulajića, čine: producent Tomislav Žaja (Gral Film d.o.o), direktor fotografije Stanko Herceg, glumci Dijana Vidušin i Goran Grgić i brojni drugi. Za odabir statista zadužena je agencija Studio 8 iz Zagreba.

18193417 1261313963987210 5286498276972061330 o

U suradnji s Istarskom kulturnog agencijom i Istarskom filmskom komisijom, ETNOFILm prvi je dan festivala posvetio projekcijama filmova lokalnih autora te uratcima snimljenima na području Istre. Običaji, vjerovanja, krajolik, momenti prošlosti,  dio su četiri priče su prikazane prvog dana festivala.

Program je započeo filmom Dragan Hunt, u režiji Alesandre Tatić i Eluned Zoe Aiano, produkciji Etnografskog muzeja Istre. Film istražuje sukobe prirode i industrije, tradicije i moderniteta, kroz fokus na glavu obitelji Marković, Dragana: rudara danju, lovca na zmajeve noću. Premijerno je prikazan film "Kontraband" Viviane Brkarić koji prikazuje priču o „kontrabandu” – krijumčarenju – koju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo vidjelo priliku za preživljavanje švercanjem robe iz bescarinske zone u Kvarnerskoj provinciji.

Nakon službenog otvaranja Festivala prikazana su još dva filma - kratki dokumentarni film "Od Kršana do Peroja" autora Igora Bezinovića. Film je nadahnut „Istarskim bordelom muza” Drage Orlića, veselim štivom izniklim iz narodnih korijena. Nakon njega prikazan je film "Je letrika ubila štrige?" Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić. Riječ o dokumentarno-igranoj formi u kojoj kazivači iz svih dijelova Istre na autentičnom jeziku vode gledatelja u svijet mašte, u jednu manje poznatu, mističnu stranu poluotoka. Nakon projekcija filmova održane su diskusije sa autorima.

 

U subotu 28. siječnja 2017. odradili smo tematski location scouting u Raši i Labinu uz vodstvo kolege Mladena Bajramovića iz Udruge "Istarski ugljenokopi Raša" uz opsežno predstavljanje lokaliteta vezanih uz bogatu industrijsko-arhitektonsku baštinu naših rudarskih krajeva.

Pri pregledu lokacija upoznati smo sa nastankom i poviješću rudarskog naselja Raša koje je 1937. podigla fašistička vlast u svega godinu dana. U drugom dijelu razgledali smo labinsko radničko naselje Podlabin koje centralnim trgom i serijom ulica sa odgovarajućom arhitekturom također evocira fašističku arhitekturu, no prepoznaju se i nadogradnje kasnije socijalističke države, a i današnje suvremena obnova. U zaključku, naselje Raša i labinsko naselje Podlabin u svojim vizurama reflektiraju bogatu povijest svojih preinaka koja priziva i razna politička i društvena previranja koje su mjesta u 20. stoljeću pretrpjela.